Omgeving IJlst

IJlst

Een van de Friese Elfsteden. Bekend geworden dankzij Nooitgedagt, de overtuinen en houtzaagmolen De Rat. Wonen en werken in een openluchtmuseum. De Takomst staat midden in historisch IJlst, Werf IJlst ligt aan de rand van historisch IJlst, om de hoek van de prachtige bloemenfontein van het 11Fountains project. Gestolde romantiek tussen Friese meren. Met de levendigheid van Sneek onder handbereik.

IJlst, of ‘Drylts’ in het Fries, kreeg in 1268 als derde stad in Friesland stadsrechten. Hoewel er in de naoorlogse jaren woningen zijn bijgekomen, heeft de stad aan de west- en zuidzijde zijn silhouet behouden. En dat maakt IJlst volstrekt uniek. Samen met Workum is IJlst de enige stad in Friesland die niet volledig is ingekapseld door (naoorlogse) woonwijken. Als u met een boot door IJlst vaart, ontdekt u het unieke, historische stadsgezicht. Aan het vaarwater van de Geeuw grenzen de authentieke tuintjes en historische huizen. Ook ziet u de voormalige (gerenoveerde) fabriek Nooitgedagt, die tot 1990 op deze plek gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen fabriceerde. In 1985 is het historische centrum van IJlst door de rijksoverheid aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Ruterpolder

De Takomst kijkt uit over de Ruterpolder, een agrarisch poldergebied van 150 hectare ten zuidwesten van het elfstedenstadje IJlst. In de polder zijn verschillende boeren actief. Dankzij extensieve landbouw en veeteelt is het gebied echter goed bewaard gebleven. Het uitgestrekte, open landschap biedt al honderden jaren een voedselrijke leefomgeving voor talloze diersoorten, zoals weidevogels, reeën én Friese roodbonte koeien. De Ruterpolder wordt omsloten door vaarwater. Erdoorheen loopt een wandelpad dat zeker de moeite waard is! NB: Dit wandelpad is gesloten tijdens de broedtijd van 15 maart tot 15 juni.

Boodschappen

Op 300 meter afstand vindt u een supermarkt. Bij de brug over de Geau is de bakker. Verder heeft IJlst een Stadsherberg, een pizzeria, een kledingwinkel, een fietsenzaak (ook voor verhuur!), verschillende kapperszaken en een museum met daarbij het vvv kantoor.

Scroll naar boven